Press "Enter" to skip to content

Lazanje, sinonim italijanske kuhinje!

Jedno od najpoznatijih jela italijanske kuhinje su lazanje. Nema ko ih nije probao, neki od kupljenih kora, neki od domaćih, ali jedno je sigurno, svi ih obožavaju. Svako ima svoj recept za lazanje, a ovo je naš koji će vam se sigurno dopasti.

Sastojci:

  • 20 kora za lazanje
  • veća glavica crnog luka
  • 400 g paradajz pelata
  • 100 g korena celera
  • 80 g parmezana
  • šargarepa
  • 400 g junećeg mlevenog mesa
  • malo maslinovog ulja
  •  2 šolje goveđeg bujona

Sastojci za bešamel:

  • 1.5 l mleka
  • 120 g putera
  • 120 g brašna
  • so po ukusu
  • mleven crni biber po ukusu
  •  1/2 kašičice muskatnog oraha

 

 

Priprema:

Na malo maslinovog ulja ispržite seckani crni luk, naseckanu šargarepu i celer. Dodajte meso i pržite dok ne izgubi crvenu boju.  Dodajte paradajz pelat  i začinite po ukusu. U toku priprema dodajte po malo bujona. Ostavite da se krčka na tihoj vatri dok se ne stvori fini kremasti sos.

Za bešamel sos zagrejte puter dok ne dobije žućkastu boju dodajte brašno pa i njega propržite a potom postepeno dodajte zagrejano mleko i kuvajte sos dok ne dobije gustinu uz stalno mešanje.

Skuvajte lazanje prema uputstvu sa pakovanja.

Pleh za lazanje premažite puterom i stavite kašiku ragua pa ređajte kore, potom ragu pa bešamel i sve tako dok ne utrošite materijal. Vidite kolika vam je posuda i izračunajte da imate tri ili četiri reda kora i sosa. Odozgo posipajte parmezanom i pecite oko 30 minuta sa folijom i oko 10 – 15 minuta bez folije na 180 stepeni. Poslužite toplo.

Prijatno!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *