Press "Enter" to skip to content

Pasta kroz objektiv Valentine Tasić!

 

Valentina Tasić, Food photographer

Food fotograf Valentina Tasić iz Napulja kaže da je hrana pobedila kada je fotografisanje u pitanju. I dodaje da je bilo lako zaljubiti se u italijansku kuhinju, sveži sastojci u kombinaciji sa dugom tradicijom kuvanja znače da uvek postoji nešto novo za otkrivanje i fotografisanje.

Koja je vaša omiljena pasta?

Ova je baš zanimljivo pitanje, jer pre nego sam se preselila u Italiju mislila sam da su sve testenine iste, a da je jedina razlika u obliku. Kad sam to rekla svom mužu, osetio se gotovo uvređenim, morala sam da opravdam moje neznanje o testeninama. Danas znam da su paste „svete“ za Italijane, a postoje nepisana, ali precizna pravila o testeninama. Svaki oblik testenine stvoren je za određeni sos, uputstva za kuvanje moraju se uvek raditi na isti način, kao i kuvanje „al dente“ koje se se uvek poštuje. Naravno, postoje i druge važne razlike poput domaće testenine, testenine sa jajima, testenine od griz, punjena testenina i tako dalje… I danas mogu jasno da odgovorim na ovo pitanje, moja omiljena pasta je domaća „Scialatielli“ sa plodovima mora (tipično, ali ne ona poznata testenina iz regije Napoli).

U kom restoranu ste probali vrhunsku pastu?

To je teško pitanje. Jela sam dobru i lošu pastu po celom svetu. Definitivno danas možete svuda pronađite visokokvalitetne sastojke i testenine vrhunskog kvaliteta, samo vas treba obavestiti šta čini dobru pastu dobrom i u čemu je specijalnost određenog restorana. Na primer, nikad ne bih naručila pastu u restoranu koji je poznat po svojim mesnim jelima …

 

Da li se fotografisanje paste razlikuje od fotografisanja drugih jela?

Da i ne. Paste se mogu oblikovati kao vrlo fotogenične. Kako imaju neutralnu boju, možete se igrati sa ostalim sastojcima. Stoga je dodavanje boje pasti prilično jednostavno. Jela pečena u rerni, mogu biti veoma teška za fotografisanje, poput lazanja ili pečena testenina… Kod fotografisanja testenine morate biti brzi i nikada ne dozvoliti da pasta dugo stoji jer gubi sjaj, postaje lepljiva i upija sav sos …

Photo credit: Valentina Tasić

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *