Press "Enter" to skip to content

Ragu by Kruške i Sir!

Zorica Smallwood, autorka food bloga Kruške i sir

U domu Zorice Smallwood zovu ga ragu” sos, ali možda je poznatiji kao bolonjeze, paštašuta… Svako već ima svoj naziv. Ragu sos je mesni sos koji je nastao u Italiji u 18. veku. Zorica kaže da svaka regija, a možda i svako selo, ima svoj recept, ali osnovni sastojci su mleveno juneće meso, crni i beli luk, crveno vino i sveže začinsko bilje. Ali pored ovih sastojaka, često ćete naići na recepte gde se dodaju šargarepa i struk celera.

Sastojci za ragu sos:

  • 400-500 g mlevenog junećeg mesa
  • 1 velika čaša crnog vina i još jedna za piće za Vas dok spremate sos!
  • polovina do 2/3 flaše paradajz pirea bez dodatka začina
  • 1 veliki crni luk
  • 3 grančice ruzmarina samo listovi sitno iseckani
  • 1 veliki čen belog luka ili 2 manja
  • parmezan narendati preko svake porcije
  • so i biber

Priprema ragu sosa:

  • Zagrejte malo ulja u težem tiganju. Ne mora da bude vrelo. Propržite meso dok ne potamni. Nastavite da mešate, ali ne konstantno. Neka se zaprži i pomalo zalepi za dno tiganja. Zatim dodajte veliku čašu vina i poklopite. Ostavite 3-4 minuta da meso omekša. Sklonite poklopac i sačekajte da skoro sva tečnost ispari.
  • Dodajte krupno isečen crni luk i sitno isečene ruzmarin i beli luk. Začinite solju i biberom. Energično mešajte 2 minuta.
  • Dodajte paradajz pire, ali ne mnogo. Ne treba da izgleda previse crveno.
  • Dodajte pola čaše vode da ogrezne ukoliko je potrebno. Smanjite vatru i kuvajte 1,5-2h sve vreme pazeći na jelo. Povremeno promešajte, probajte i dodajte još soli ili vode po potrebi. Kad sos bude gotov i skroz ukuvan, dodajte taljatele i drugu testenini i odmah posližite. Obavezno narendajte parmezan preko! Ja više volim onaj u komadu, koji sama narendam, nego iz kesice.

Prijatno!

Photo credit: Kruške i sir

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *