Press "Enter" to skip to content

Čokoladna pasta!

Na pojam slatke testenine prvo nam na pamet padnu makarone sa orasima i mlekom, makom, šećerom… ali sada se bavimo novitetima i malo odstupamo od klasičnih ukusa. Uživamo u čokoladnoj pasti. Čokoladna pasta se u Italije jede u slanoj varijanti iako je nama to neobično ili više ništa nije neobično kad su ukusi u pitanju. Ondašnji master pasta šefovi čokoladnu testeninu kombinuju sa kremastim sosem od sira jer su čokolada i sir u Italiji prilično skladni.

Sastojci za testeninu:

  • 1 3/4 šolje brašna za sve namene
  • 1/3 šolje kakao praha
  • 2 kašike šećera u prahu (po želji)
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 velika jaja
  • 1 kašika maslinovog ulja

Sastojci za preliv od malina:

  • 350 g smrznutih malina
  • 3/4 šolje granuliranog šećera
  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 kašičice kukuruznog skroba
  • 2 kašike vode
  • 1 kašika putera

+ sladoled od vanile i borovnice za serviranje

Priprema:

U srednjoj posudi umutite brašno, kakao, šećer i so. U sredini napravite udubljenje, dodajte jaja i maslinovo ulje. Mešajte u početku kašikom, a zatim mesite rukama. Testo će u početku biti suvo i kruto, ali će omekšati što ga više mesite. Ako je suvo (jer su jaja bila premala) dodajte vodu, po jednu kašičicu. Pokrijte i ostavite da se odmara na sobnoj temperaturi 30-60 minuta. Za to vreme testo će se hidrirati i postati mekše i savitljivo. Mesite ga nekoliko minuta na dobro pobrašnjenoj površini. Testo razvaljajte što tanje i često posipajte brašnom kako biste izbegli lepljenje. Sklopite u rolat i secite taljatele. Rastresite ih.
Da biste skuvali čokoladnu testeninu, stavite je u slanu kipuću vodu i kuvajte 8-10 minuta.

U tanjiru na srednjoj vatri mešajte zajedno maline, šećer i vodu dok se šećer ne rastvori. Zagrejte smešu do ključanja, često mešajući. Smanjite vatru i dodajte vanilu. U maloj šolji spojite skrob i dve kašike vode. Dobro promešati. Sipajte ovo u kipuću mešavinu malina. Mešajte i kuvajte na umerenoj vatri 4 minuta ili dok se smeša malo ne zgusne. Sklonite posudu sa vatre. Dodajte kašiku putera i mešajte dok se puter potpuno ne otopi. Pustite da se preliv ohladi 15 minuta.

Pastu servirajte sa prelivom od malina i kuglom sladoleda i po kojom borovnicom.

Prijatno!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *