Press "Enter" to skip to content

Pasta amatriciana!

Amatriciana je jedan od najpoznatijih italijanskih sosova za testeninu, zasnovan na paradajzu, pekorinu, groniku (slanina od svinjskog obraza) i luku, u nekim varijacijama. Sos nosi naziv po mestu gde je i nastao, po gradiću Amatriće.

 

Sastojci:

  • glavica crvenog luka
  • čen belog luka
  • ljuta papričica
  • 250 g dimljene slanine
  • 500 g paradajza
  • 500 g testenine
  • maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu
  • rendani pekorino
  • sveži bosiljak

 

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite iseckani luk i papričicu, dodati slaninicu iseckanu na kockice. Potom dodati beli luk. Kratko propržiti pa dodati nasečeni paradajz. Sve zajedno pripremajte oko 20 minuta. Začinite sos. Stavite da se kuva testenina. Odvojite vodu od kuvanja testenine da dobijete kremastu teksturu sosa.

Promešajte testeninu i sos i dodajte malo vode koju ste odvojili od kuvanja testenine. Pastu servirajte toplu sa narendanim pekorinom.

Prijatno!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *