Press "Enter" to skip to content

Pasta Stroganoff!

Zvonko Trajković, Executiv Chef La Pasta Cucina

Istraživajući neverovatni svet paste dolazio sam do otkrića da neka jela koja u svom sastavu imaju testeninu treba nazvati pravim imenom, malo ih dizajnirati u udahnuti im novi život.

Čuveni beef Stroganoff pripisuje se kome drugom nego Francuzima tačnije kuvaru Charles Brière koji je 1891. godine angažovan od porodice Stroganoff da bude Glavni Kuvar na dvoru pa je po poslodavcu ovo jelo nazvao Govedina Stroganof. Da li ga je on izmislio? Nije. Ova kombinacija usitnjene govedine u kombinaciji  sa  gljivama  pojavljuje se u kulinarskim knjigama mnogo ranije, ali je sve još uvek daleko od današnje verzije ovog jela.

Pasta Stroganoff by Chef Zvonko, Photo credit Jovan Gojković, Brightside Studio

1917. godine porodica Stroganoff krenula je na istok u Kinu sa  ruskim emigrantima koji su bežali od boljševika. Na dvoru su kuhinju preuzeli  Kinezi koji su prilikom prezentacije ovog jela izbacili krompir i ubacili prvo pirinač na koji su govedinu sekli na šnite, a zatim umesto pirinča dodali testeninu i meso sekli na kockice.

Testenina je i danas sastavni deo ovog jela osim u nekim azijskim kuhinjama gde se umesto testenine služi piranač. Moj final touch je indiski orah. Kada probate znaćete i zašto sam povukao takav potez  dizajnirajući Pastu Stroganoff.

Pa hajde da ovo jelo argumentovano  nazovemo pravim imenom PASTA STROGANOFF i da ga vi i ja zajedno uvedemo u magiči svet paste gde ukusi pršte na sve strane .

Ideju da ovo pretvorim u pastu sam dobio razgovarajući sa mnogo ljubitelja paste koji su izrazili želju da sa pastom pojedu i dobre komade mesa i da sve to bude u jednom obroku. Dobre komade mesa našao sam gde drugo nego u Black Angus iz Zemuna, a tajatele su pasta Zara.

Nismo potencirali na food platingu toliko jer smo hteli da pokažemo sve sastojke ovog jela. Dakle, znate već moj princip, tri sastojka i to je dovoljno za eksploziju ukusa. Kod ovog jela je jako bitno da sos “ne udavi ” testeninu  i meso već da sve bude izbalansirano.

Moj pečat su grana padano i indiski orah, a posle toga ide samo vino…

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *