Press "Enter" to skip to content

Marizela Šabanović: Uživajte u pasti kao Italijani!

Doc.dr. Marizela Šabanović, autorka bloga Nutricionizam.ba

Doc. dr Marizela Šabanović nam je pomogla da rešimo večitu dilemu, je li toliko obožavana pasta zdrava ili nije. Odgovor na to pitanje ćete saznati u nastavku intervjua, ali i ostale tajne kada je reč o konzumiranju paste.

Jel možemo da rešimo dilemu da li je testenina zdrava? Često smo zbunjeni, jedni nam govore da nije, drugi pak kažu da jeste.

Zanimljivo je da su Italijani među tri najzdravije nacije na Svijetu već dugi niz godina. A upravo je tamo domovina paste i jede se u velikim količinama. U čemu je onda tajna? U sastojcima i načinu pripreme te kombiniranju. Italijanska pasta se obično radi od posebne vrste pšenice Triticum durum, koja ima više proteina ali i glutena. Često se miješa sa heljdom, ječmom, prosom ali i povrćem kao što je špinat. Čak i studije govore da pasta nema utjecaj na debljinu ako se jede sa hranom niskog glikemijskog indeksa. Tu sada dolazimo do bitnog dijela a to je kombiniranje sa drugim namirnicama. Italijani pastu jedu sa sirom, povrćem (posebno umakom od paradajza) ili pak mesom. Sve to je začinjeno maslinovim uljem i začinskim biljem. Ovakve kombinacije obroka ne samo da neće ugroziti zdravlje nego će djelovati i zaštitno na organizam. I na kraju ali isto tako jako važno je veličina porcije. Za odraslu osobu to je do cca 85 g suhe tjestenine. Tu obično nastaje zamka jer mi imamo običaj samo nasuti tjesteninu u šerpu bez mjerenja porcije. I onda nam je žao da bacimo i često pojedemo puno više nego što nam stvarno treba. Prema tome, nemojte kriviti pastu, nego se pobrinite da bude dobrog sastava i dobro pripremljena te da se jede u razumnim porcijama. 

Po Vašem mišljenju da li da se pre opredelimo za ručno rađenu testeninu ili onu industrijsku?  Koja je bolja?

Teško je napamet reći koja je bolja. U svakom slučaju u proizvodnji paste je jako bitan kvalitet sirovina te dobra proizvođačka praksa koja podrazumijeva dobre higijenske uslove. Ovo mora biti zadovoljeno bez obzira o kojoj pasti se radi. Ručno rađena tjestenina uvijek ima dodatnu vrijednost ali i industrijski brandovi sve više rade na poboljšanju svoje kvalitete. Dakle, raspitajte se uvijek ko stoji iza branda. 

Zašto sportisti, najčešće teniseri, pred meč jedu testeninu bez sosa?

Tjestenina, naročito od same pšenice, ima visok glikemijski indeks i dosta brzo se probavlja i daje energiju. Energija je važna tokom sportskih natjecanja. Dodavanje sosa, sira, masnoće, mesa usporava probavu paste i daje polako oslobađanje glukoze koja onda postepeno ulazi u krvotok. 

Koja je Vaša omiljena pasta?

U zadnje vrijeme jako volim mješavine sa heljdom ili kukuruzom. Nekako mi najviše prijaju. Kombiniram ih klasično sa bolonjez sosom ili sirom uz mnogo začina. Dobra pasta se jede u dobrom društvu sa puno smijeha, baš kao što rade Italijani. 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *